Miso, ume, mořské řasy a kuzu
Miso pasta pochází z Japonska, kde je součástí kuchyně mnoho století. Jedná se o hnědou kvašenou (fermentovanou ) pastu ze sójových bobů, soli a fermentačního činidla - ačkoli, pokud jste až zde, nejspíš miso dávno znáte. Připomeňme si 4 nejznámější verze této sójové pasty. První, nejsvětlejší, s převahou bílé rýže, která se fermentuje cca 2 měsíce, se nazývá miso SHIRO. Druhá, malinko tmavší, je verze ze sójových bobů a ječmene, kvasící cca rok, se nazývá miso MUGI. Třetí, také středně hnědá, je miso GENMAI, kde místo ječmene je použita hnědá rýže (nebo natural) a čtvrtá nejtmavší miso pasta nese označení HATCHO a je pouze ze sóji - neobsahuje ani rýži ani ječmen a kvasí kolem 3 let. Miso pasta všeobecně je použitelná v širokém spektru jídel od polévek, omáček přes marinády těstoviny po šťouchané brambory apod. Jedná se o jemně slané koření, které je velmi výživné, obsahuje enzymy, vitamíny a bílkoviny. Miso pasta neobsahuje žádné přísady ani barviva.
Ume je strom, na kterém rostou japonské švestky umeboshi. A vlastně to nejsou ani tak švestky jako meruňky. Ty se ještě v den sklizně nasolí a nechají se sušit na slunci. Jakmile jsou skoro suché, naloží se do soli a nechají kvasit. Šťáva, která při procesu kvašení vzniká je umeocet.