Bezlaktózové potraviny
Dalo by se říct, že veganské potraviny jsou všechny logicky bezlaktózové, protože neobsahují nic živočišného původu. Proti tomu ale nelze říct, že bezlaktózové potraviny jsou veganské. Proč? Ve zkratce proto, že:
Nesnášenlivost / intolerance laktózy - Laktóza je mléčný cukr, který je během trávení štěpen enzymem laktázou na jednodušší a hlavně stravitelnější cukry - glukózu a galaktózu. Problém při intoleranci je ten, že se laktóza neštěpí a pak v bříšku dělá čurbes. Jde o problém metabolismu. Všeobecně třeba kozí mléko má méně laktózy než mléko kravské, stejně tam ale je. Mléčné kysané výrobky obsahují také méně laktózy, údajně prý skoro žádnou, protože tento cukr byl využit během procesu kvašení.
V této kategorii tak najdete produkty, které by byly zařazeny do veganských - rostlinných potravin, kdyby neobsahovali mléčnou bílkovinu případně jinou živočišnou složku.
CHLAZENÉ Složení: bílý jogurt BIO (plnotučné mléko BIO, živá kultura), voda, řepný cukr BIO, výtažek z Bourbon vanilky BIO, Bourbon vanilka BIO, zahuštěná citrónová šťáva BIO, tapiokový škrob BIO, zahušťovadlo karobová moučka BIO, enzym laktáza
Alergeny zvýrazněny tučně. Obsah tuku v mléčné složce 3,9%
Složení: sušený glukozový sirup, částečně ztužený rostlinný olej, pohanková mouka 7%, sladidlo maltitol, regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E471, kaseinát sodný, protispékavá látka oxid křemičitý, jedlá sůl, stabilizátor karagenan, aroma, barvivo karoteny. Může obsahovat sóju.
Alergeny zvýrazněny tučně. Bez laktózy. Bez lepku.