
Hrách je nevýznamnější a nejrozšířenější luštěninou u nás. Česko má přímo svoji „hrachovou“ historii. Hrách se připravoval na mnoho způsobů - o velikonocích si lidé tradičně pražili pučálku a husté hrachové kaše či zapečený hrách s kroupami v podobě šouletu se na stole objevovaly velmi často. Je velmi sytý a vydatný, tělu dodává bílkoviny a má nízký glykemický index.
test
Obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, rýže, proso a pohanka) jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Protože se z obilí vyrábí mouka a z mouky chléb, je nejdůležitější kulturní rostlinou. Obilí se využívá:
– k výrobě mouky a mlýnských výrobků (pšenice, žito)
– k úpravě samostatných pokrmů nebo příloh k jídlům (rýže, pohanka)
– při výrobě šrotu (pšenice, kukuřice)
– při výrobě piva a lihu (ječmen, žito, rýže)
– při výrobě kávovin (žito, ječmen)
– jako krmiva pro hospodářské zvířectvo