LUŠTĚNINY a OBILOVINY
test
Obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, rýže, proso a pohanka) jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Protože se z obilí vyrábí mouka a z mouky chléb, je nejdůležitější kulturní rostlinou. Obilí se využívá:
– k výrobě mouky a mlýnských výrobků (pšenice, žito)
– k úpravě samostatných pokrmů nebo příloh k jídlům (rýže, pohanka)
– při výrobě šrotu (pšenice, kukuřice)
– při výrobě piva a lihu (ječmen, žito, rýže)
– při výrobě kávovin (žito, ječmen)
– jako krmiva pro hospodářské zvířectvo
![hrách žlutý půlený](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.ze-statku.cz/user/shop/detail/6821_hrach-zluty-puleny.jpg?622dd0b0
)
Hrách je nevýznamnější a nejrozšířenější luštěninou u nás. Česko má přímo svoji „hrachovou“ historii. Hrách se připravoval na mnoho způsobů - o velikonocích si lidé tradičně pražili pučálku a husté hrachové kaše či zapečený hrách s kroupami v podobě šouletu se na stole objevovaly velmi často. Je velmi sytý a vydatný, tělu dodává bílkoviny a má nízký glykemický index.
![jáhly](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.ze-statku.cz/user/shop/detail/6566_jahly.jpg?622dd0b0
)
![ječné kroupy](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.ze-statku.cz/user/shop/detail/1497_jecne-kroupy.png?622dd0b0
)
Ječné kroupy - základ tradiční slovanské kuchyně Ječné kroupy jsou opět trendy. Naši předci je měli na stole velmi často a věděli proč. Ječné kroupy vás překvapí svou křupavou strukturou a jedinečnou chutí, dodají vám pomalu se uvolňující energii, sílu a vitalitu. Získáte v nich perfektní surovinu na tradiční české pokrmy, houbového kubu či skvělou zavářku do polévek.
![mungo zelene](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.ze-statku.cz/user/shop/detail/7217_mungo-zelene.jpg?622dd0b0
)
Fazole mungo jsou zhruba pětimilimetrová semena z teplomilné rostliny vigna zlatá (Vigna radiata), jejíž domovinou je Asie. Tato luštěnina každopádně svým vzhledem i chutí připomíná klasický hrášek. Fazole mungo působí kladně na obranyschopnost organismu a na trávící soustavu. Konzumují se buď vařené nebo v lepším případě naklíčené např. v salátech. |
Luštěniny a obiloviny. Široký výběr surovin na vaření - čočka, hrách, soja, fazole, rýže, otruby, vločky a kuskus.