Ovoce a zelenina, Strana 3
Složení:100 % jablko
Látky obsažené v jablku jsou velmi různorodé a velmi cenné. Jablka obsahují vodu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a bioaktivní substance, které jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy.
Důvodem je vysoký obsah sekundárních rostlinných látek, jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Obsahují pektin, který váže v žaludku tuky a cholesterol.
Jablka obsahují 3 až 16 % cukrů na 100 g čerstvé hmoty. Z tohoto důvodu lze hovořit o jablku jako o ideálním dodavateli energie.
Složení: 80% jablečná šťáva a 20% meruňková šťáva
Ovocná dřevina pochází z Číny a do Evropy se dostala kolem 14.století. Antioxidant Beta-karoten dává meruňkám krásnou barvu. Sladká a fantastická chuť oranžového plodu slivoně vám nastartuje metabolismus. Pozitivní vliv mají také na zdraví nehtů a vlasů.
Dužnina meruněk obsahuje velké množství vitamínů, stopových prvků a minerálních láte. Pomůže z únavy, nesoustředění a pro klidný spánek. Hojně se meruňky využvají pro svou sladkou chuť v kuchyni. Nesmíme opomenout i kosmetické účely.
Složení: 80 % jablečná šťáva a 20 % šťáva z černého rybízu
Černý rybíz obsahuje desetkrát více vitaminu C než citrony. Důležitý je rutin ze skupiny vitaminů P. V rybízu najdeme i vitamíny skupiny B. Co se týče minerálů, je v něm zejména vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.
V lidovém léčitelství se používá proti zánětům, zejména v krku a ústní dutině. Pokud si tak dopřejete sto gramů černého rybízu, hravě překročíte denní dávku vitamínu C!
Na černý rybíz by si však měli dát pozor lidé, kteří trpí nadměrným překyselením žaludku nebo pálením žáhy.
Složení: 80 % jablečná a 20 % řepná šťáva
Řepa obsahuje mnoho pektinu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní draslík, hořčík i fluor, kobalt, lithium a vanad.