Ovoce a zelenina, Strana 4
Složení: 80 % jablečná šťáva a 20 % šťáva z černého rybízu
Černý rybíz obsahuje desetkrát více vitaminu C než citrony. Důležitý je rutin ze skupiny vitaminů P. V rybízu najdeme i vitamíny skupiny B. Co se týče minerálů, je v něm zejména vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.
V lidovém léčitelství se používá proti zánětům, zejména v krku a ústní dutině. Pokud si tak dopřejete sto gramů černého rybízu, hravě překročíte denní dávku vitamínu C!
Na černý rybíz by si však měli dát pozor lidé, kteří trpí nadměrným překyselením žaludku nebo pálením žáhy.
Složení: 80 % jablečná a 20 % řepná šťáva
Řepa obsahuje mnoho pektinu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní draslík, hořčík i fluor, kobalt, lithium a vanad.
Složení: 50 % jablečná a 50 % hrušková šťáva
V hruškách se nachází malé množství vitaminu C, E a B, jakož i důležité minerály: draslík, hořčík a železo. Taktéž jsou hrušky dobrým zdrojem stopových prvků: mědi, manganu a v menší míře i zinku. Obsah vitaminu a minerálů je v hruškách jen o málo větší než v jablkách. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů a zároveň nízkým obsahem proteinů a tuků. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza. Dále hrušky obsahují organické kyseliny, jejichž množství je nižší než v jablkách, a výrazné množství taninů.
Složení: 80 % jablečná a 20 % jahodová šťáva
Jahody jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidant. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody. Dále obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu. V menší míře se v jahodách nacházejí i některé vitaminy skupiny B a vitamin E. Jahody jsou také bohaté na kyselinu listovou a draslík, navíc žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan.
Složení: 80 % jablečná a 20 % mrkvová šťáva
Mrkev je považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Jak všichni jistě víme, žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů jako mrkev. V lidském těle je beta-karoten přeměněn na vitamin A. Kromě zmiňovaných beta-karotenů najdeme v karotce velké množství listové kyseliny, která je důležitá pro správný metabolismus tuků. Mrkev je také výborným zdrojem přírodního hořčíku. Dále v karotce najdeme také vitaminy C, B, E, D a K, proteiny, draslík, vápník, fosfor, zinek, hliník, sodík, mangan, železo, měď a spoustu dalších minerálů.
90% jablečná a 10% rakytníková šťáva
Rakytník řešetlákový je keř nebo menší strom vyskytující se hlavně v Číně, Mongolsku, Nepálu a na Sibiři. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek.
Rakytník je rostlina s velmi širokým spektrem účinku. Používají se v prevenci při extrémních pracovních podmínkách. Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka. Kromě toho je rakytník zásobárnou vitaminu A.
Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitamínů.
Složení: 80 % jablečná a 20 % višňová šťáva
Toto ovoce obsahuje velké množství jódu, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, hořčík, zinek, třísloviny.
Čím je plod tmavší, tím vyšší obsah cenných minerálů má. Jde hlavně o draslík, vápník, hořčík a fosfor a o stopové prvky jako železo, zinek a měď. Ovocné kyseliny, které jsou obsaženy více ve višních než v třešních.
Složení: 100% jablko
Látky obsažené v jablku jsou velmi různorodé a velmi cenné. Jablka obsahují vodu, vitaminy jako provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E ale také flavonidy – pigmentové látky, minerální látky, stopové prvky a bioaktivní substance, které jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy a pektin. Jablka obsahují 3 až 16 % cukrů na 100 g čerstvé hmoty.
Složení: 80 % jablečná dřeň a 20 % hrušková dřeň
Super zdravá svačinka v podobě sušené dřeně ze 100% ovoce BEZ jakýchkoliv přidaných látek navíc.
V hruškách se nachází malé množství vitaminu C, E a B, jakož i důležité minerály: draslík, hořčík a železo. Taktéž jsou hrušky dobrým zdrojem stopových prvků: mědi, manganu a v menší míře i zinku. Obsah vitaminu a minerálů je v hruškách jen o málo větší než v jablkách. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů a zároveň nízkým obsahem proteinů a tuků. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza. Dále hrušky obsahují organické kyseliny, jejichž množství je nižší než v jablkách, a výrazné množství taninů.
Složení: jablečná a jahodová dřeň
Jahody jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidant. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody. Dále obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu. V menší míře se v jahodách nacházejí i některé vitaminy skupiny B a vitamin E. Jahody jsou také bohaté na kyselinu listovou a draslík, navíc žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan.
Složení: jablečná a malinová dřeň
Maliny jsou úžasným zdrojem vitaminu C, manganu a vlákniny. Tělo z nich může dočerpat ale i další látky, jako je měď, vitamín K, kyselina pantothenová, biotin, vitamin E, hořčík, foláty (tedy součást vitaminu B), omega-3, nenasycené mastné kyseliny či draslík.
Složení: jablečná a meruňková dřeň
Ačkoli sušené meruňky jsou kaloricky bohatší (jsou vyschlé, tedy "koncentrované"), oproti čerstvým mají navrch. Obsahují betakaroten, velké množství draslíku, bóru a železo. Sušené meruňky také obsahují procentuálně větší množství vlákniny než čerstvé a nemají prakticky žádný sodík ani tuk.
Složení: jablečná a višňová dřeň
Super zdravá svačinka v podobě sušené dřeně ze 100% ovoce BEZ jakýchkoliv přidaných látek navíc.
Višně obsahují sice menší množství vitamínů, ale jsou známé jako zdroj minerálních a stopových látek, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Zejména jód, vápník, železo či draslík. Višně zároveň dokáží na sebe vázat škodlivé látky a tím nám pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
100 % jablečné pyré
Čisté ovocné pyré bez přidaného cukru či konzervantů. Chuť jednotlivých šarží se může lišit v závislosti na použitých odrůdách jablek. Nejčastěji zpracováváme odrůdy Golden Delicious, Idared, Fuji, Pinova...
Jablka jsou naše nejvýznamnější domácí ovoce. Volně rostoucí jabloně dosahují výšky až 10 m. Existuje téměř 2000 kulturních odrůd jabloní. Jablka se už v 16.století od nás vyvážela do ciziny. Jablko téměř neobsahuje bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a stopových prvků, zato sestává až 30% z pektinu, účinné vlákniny.
Složení: 50% jablečná dřeň, 50% hrušková dřeň
Hrušky jsou typickou plodinou mírného pásma. Jsou to plody s vyšším obsahem sacharidů, v nichž převládá fruktóza. V kosmetice se hojně využívá výtažek z hrušek. Chuť i aroma jednotlivých šarží se lehce liší podle skladby odrůd a stupně konzumní zralosti.
Složení: 55% jablečné dřeně, 40% hrušková dřeň, 5% rakytníková dřeň
100% ovocné pyré je vyrobeno z pečlivě vybraného, kvalitního ovoce, pocházející z certifikovaných sadů a od prověřených pěstitelů. Na těchto 200g bylo zpracování 260g čerstvých jablek,hrušek a rakytníku, plných vitamínů a minerálů. Ošetřeno pouze pasterací, bez jakékoliv chemie, přidaného cukru či konzervantů. Chuť a barva se může lišit v závislosti na odrůdě surovin a ročním období. Pyré je vhodné i pro děti od ukončeného 5. měsíce.
Rakyník je považován za zlato severu, má velmi vysoký obsah vitamínu C a jako jediný zástupce flóry má kompletní obsah aminokyselin. Řadí se mezi super potraviny a je výborný na podporu imunity. Naproti tomu hruška, je pomáhá doplnit energii a vodu do našeho organismu. Zahání pocit žízně a díky převládající fruktóze ji velmi dobře snáší diabetici. Vitamíny rakytníků doplňuje o celou škálu důležitých minerálů jako je draslík, hořčík a železo.
Složení: 80% jablečná a 20% meruňková dřeň
Meruňky byly známy v Číně již asi 2 000 let před našim letopočtem. Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Obsahují kromě jiného i důležitý beta - karoten (provitamín A). Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany, která se koncentrují ve slupce i v dužině během zrání.
Složení: 80% jablečná dřeň, 20% mrkvová dřeň
Mrkev je považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Jak všichni jistě víme, žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů jako mrkev. Pyré z mrkve je jednám z prvních jídel, která jako člověk v životě dostaneme. Je tak velmi oblíbenou ovocno-zeleninovou svařinkou. Pyré jablko-mrkev je vyráběna z rané odrůdy mrkve, nazývané karotka. Je příjemně sladká s velmi pěknou vůní.
Složení: 70% jablečné dřeně, 30% švestkové dřeně
100% ovocné pyré je vyrobeno z pečlivě vybraného, kvalitního ovoce, pocházející z certifikovaných sadů a od prověřených pěstitelů. Na těchto 200g bylo zpracování 260g čerstvých jablek a švestek, plných vitamínů a minerálů. Ošetřeno pouze pasterací, bez jakékoliv chemie, přidaného cukru či konzervantů. Chuť a barva se může lišit v závislosti na odrůdě surovin a ročním období. Pyré je vhodné i pro děti od ukončeného 5. měsíce.
Švestky jsou typickou plodinou mírného pásma, bohaté jsou na vitamín E, a mají vysoký obsah minerálních látek. Velmi dobře pomáhají při středních problémech a zácpě, podporují fukci ledvin, jater a krevního oběhu.