Nápoje, Strana 2

Složení: 50 % jablečná a 50 % hrušková šťáva
V hruškách se nachází malé množství vitaminu C, E a B, jakož i důležité minerály: draslík, hořčík a železo. Taktéž jsou hrušky dobrým zdrojem stopových prvků: mědi, manganu a v menší míře i zinku. Obsah vitaminu a minerálů je v hruškách jen o málo větší než v jablkách. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů a zároveň nízkým obsahem proteinů a tuků. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza. Dále hrušky obsahují organické kyseliny, jejichž množství je nižší než v jablkách, a výrazné množství taninů.

Složení: 80 % jablečná a 20 % jahodová šťáva
Jahody jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidant. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody. Dále obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu. V menší míře se v jahodách nacházejí i některé vitaminy skupiny B a vitamin E. Jahody jsou také bohaté na kyselinu listovou a draslík, navíc žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan.

Složení: 80 % jablečná a 20 % mrkvová šťáva
Mrkev je považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Jak všichni jistě víme, žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů jako mrkev. V lidském těle je beta-karoten přeměněn na vitamin A. Kromě zmiňovaných beta-karotenů najdeme v karotce velké množství listové kyseliny, která je důležitá pro správný metabolismus tuků. Mrkev je také výborným zdrojem přírodního hořčíku. Dále v karotce najdeme také vitaminy C, B, E, D a K, proteiny, draslík, vápník, fosfor, zinek, hliník, sodík, mangan, železo, měď a spoustu dalších minerálů.

90% jablečná a 10% rakytníková šťáva
Rakytník řešetlákový je keř nebo menší strom vyskytující se hlavně v Číně, Mongolsku, Nepálu a na Sibiři. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek.
Rakytník je rostlina s velmi širokým spektrem účinku. Používají se v prevenci při extrémních pracovních podmínkách. Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka. Kromě toho je rakytník zásobárnou vitaminu A.
Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitamínů.

Složení: 80 % jablečná a 20 % višňová šťáva
Toto ovoce obsahuje velké množství jódu, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, hořčík, zinek, třísloviny.
Čím je plod tmavší, tím vyšší obsah cenných minerálů má. Jde hlavně o draslík, vápník, hořčík a fosfor a o stopové prvky jako železo, zinek a měď. Ovocné kyseliny, které jsou obsaženy více ve višních než v třešních.