Bezlaktózové potraviny
Dalo by se říct, že veganské potraviny jsou všechny logicky bezlaktózové, protože neobsahují nic živočišného původu. Proti tomu ale nelze říct, že bezlaktózové potraviny jsou veganské. Proč? Ve zkratce proto, že:
Nesnášenlivost / intolerance laktózy - Laktóza je mléčný cukr, který je během trávení štěpen enzymem laktázou na jednodušší a hlavně stravitelnější cukry - glukózu a galaktózu. Problém při intoleranci je ten, že se laktóza neštěpí a pak v bříšku dělá čurbes. Jde o problém metabolismu. Všeobecně třeba kozí mléko má méně laktózy než mléko kravské, stejně tam ale je. Mléčné kysané výrobky obsahují také méně laktózy, údajně prý skoro žádnou, protože tento cukr byl využit během procesu kvašení.
V této kategorii tak najdete produkty, které by byly zařazeny do veganských - rostlinných potravin, kdyby neobsahovali mléčnou bílkovinu případně jinou živočišnou složku.

Složení: glukózový sirup, sójový olej, sladidlo maltitol, pohanková mouka 7%, stabilizátory fosforečnany draselné a karagenan, mléčný protein, protispékavá látka oxid křemičitý, aroma, jedlá sůl, emulgátor E481, antioxidant extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, barvivo karoteny.
Může obsahovat sójové bílkoviny. Alergeny zvýrazněny tučně. Bez laktózy. Bez lepku.