Med
Medy z Koudelkovy včelí farmy - v nabídce nektarový i pastový / pastovaný. Často se nás ptáte, co to je ten pastový / pastovaný med. Většina z nás zná ten klasický, lehce průhledný, co velmi dobře teče po předloktí až k lokti, když si ho namažete na krajíc chleba s máslem :-) Tak si o tom něco málo řekneme.
První jarní medy mívají vyšší obsah glukózy, proto lépe krystalizují a stávají se ve sklenici téměř nedobytnými. Chcete si osladit čaj a mohli byste si kus medu odsekat. Proto se tyto jarní medy zpracovávají "pastováním", kdy dochází k rozbití krystalů medu na menší postupným promícháváním, které se opakuje v denních intervalech, dokud med nezíská konzistenci pasty. Nejedná se o šlehání - do medu se nesmí dostat vzduch. Kvalitou se jedná o med totožný, snadno roztíratelný, který neztvrdne.
Med květový nektarový
- má zpravidla světlejší barvu
- pochází z nektaru květů rostlin kvetoucích na jaře
- má jemnou chuť a je snadno stravitelný
- rychleji krystalizuje
- obsahuje jednoduché cukry - glukózu a fruktózu
- zkrystalizováním se nijak nezmění jeho kvalita
- neztrácí se žádné cenné látky
- je-li teplota při uskladnění vyšší než 25°C nebo nižší než 5°C, krystalizace téměř neprobíhá
- nejrychlejší je krystalizace při teplotě okolo 14°C
- zahříváním ve vodní lázni se med vrátí do původního tekutého stavu
- med se nesmí zahřívat příliš dlouho a teplota by neměla překročit 50°C
Med květový nektarový
- má zpravidla světlejší barvu
- pochází z nektaru květů rostlin kvetoucích na jaře
- má jemnou chuť a je snadno stravitelný
- rychleji krystalizuje
- obsahuje jednoduché cukry - glukózu a fruktózu
- zkrystalizováním se nijak nezmění jeho kvalita
- neztrácí se žádné cenné látky
- je-li teplota při uskladnění vyšší než 25°C nebo nižší než 5°C, krystalizace téměř neprobíhá
- nejrychlejší je krystalizace při teplotě okolo 14°C
- zahříváním ve vodní lázni se med vrátí do původního tekutého stavu
- med se nesmí zahřívat příliš dlouho a teplota by neměla překročit 50°C