Kvasový chléb žitno-pšeničný 1000g
Kód: 495Detailní popis produktu
Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je použití chlebového kvasu.
Jde o proces, kdy se v žitné mouce namnoží asi stovka druhů různých přátelských bakterií a kvasinek. Směs těchto mikroorganizmů natravuje rozdrcená zrna mouky, a zároveň vylučuje do tekutého prostředí své metabolity. Pomocí nich si vlastně brání své životní prostředí. Produktem metabolismů těchto mikrobiálních kultur je oxid uhličitý - a právě ten kypří těsto.
Na kynutí se spoluúčastní i různé další jednoduché organické látky, například kyseliny (mléčná a octová), které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.
Výživné látky z pomocí kvasu natrávené mouky jsou rychleji vstřebávány a tím nevytváří živnou půdou pro přemnožení hnilobných mikroorganizmů všeho druhu.
Kynutí těsta není uspěcháno, dáváme čas přirozenému procesu kvašení. Kvásový chléb potřebuje delší dobu ke kynutí, při pokojové teplotě kyne 10 až 12 hod. Díky tomu je výrazně lépe stravitelný.
Nepřidáváme: Éčka, kypřidla, látky zlepšující mouku, dodatečný lepek, barviva
Tento produkt je možno objednat pouze při osobním odběru.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvé |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.