Kvasový chléb žitno-pšeničný 1000g

495
Neohodnoceno

Chléb žitno-pšeničný 1000g

Díky chlebu to všechno začalo. Dnes dotažen k dokonalosti díky správnému poměru žitné a pšeničné mouky a kynutí za stálé teploty. Dozlatova s láskou upečený.

Složení: 60% žitná chlebová mouka, 40% pšeničná chlebová mouka, žitný kvas, sůl, kmín, lněná, slunečnicová a dýňová semínka, voda (alergeny vyznačeny tučně)


50 Kč
Kategorie: Čerstvé
 

Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je použití chlebového kvasu.
Jde o proces, kdy se v žitné mouce namnoží asi stovka druhů různých přátelských bakterií a kvasinek. Směs těchto mikroorganizmů natravuje rozdrcená zrna mouky, a zároveň vylučuje do tekutého prostředí své metabolity. Pomocí nich si vlastně brání své životní prostředí. Produktem metabolismů těchto mikrobiálních kultur je oxid uhličitý - a právě ten kypří těsto.

Na kynutí se spoluúčastní i různé další jednoduché organické látky, například kyseliny (mléčná a octová), které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.

Výživné látky z pomocí kvasu natrávené mouky jsou rychleji vstřebávány a tím nevytváří živnou půdou pro přemnožení hnilobných mikroorganizmů všeho druhu.

Kynutí těsta není uspěcháno, dáváme čas přirozenému procesu kvašení. Kvásový chléb potřebuje delší dobu ke kynutí, při pokojové teplotě kyne 10 až 12 hod. Díky tomu je výrazně lépe stravitelný

Nepřidáváme:  Éčka, kypřidla, látky zlepšující mouku, dodatečný lepek,  barviva

Tento produkt je možno objednat pouze při osobním odběru.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: